Reduce, Reuse, Recycle – Stockholm Royal Seaport, ett projekt med fokus på att förbättra återvinning och avfallshantering i Norra Djurgårdsstaden, har uppnått betydande resultat under sin andra fas.

Projektet har förverkligats genom tjänsten Envac ReFlow som digitaliserar och visualiserar sopsugssystem, hjälper invånarna minska sitt restavfall och samtidigt förbättra sin återvinning. Envac ReFlow har också fler funktioner knutna till avfallshanteringen såsom felrapportering av inkast, självläkande sopinkast, guide till miljörum och återvinning, tips och mycket annat.

Resultaten visar att de boende i Norra Djurgårdsstaden har förbättrat sin sortering och att projektets aktiviteter sannolikt har bidragit till en högre sortering. Detta leder till minskade utsläpp från sopförbränning och en ökad mängd återvunnet material, då nästan samtliga fossila utsläpp i Stockholms energisystem utgörs av plasten i restavfallet.

Målet var att engagera 25 % av hushållen i området, och hittills har 1044 hushåll, ca 35%, anslutit sig till ReFlow.



Resultaten med ReFlow

En omfattande enkätundersökning genomfördes bland användarna av ReFlow under juli och augusti 2024, och resultaten visar på stor framgång:

  • 8 av 10 användare är nöjda med tjänsten.
  • Mer än hälften av användarna uppger att tjänsten har ökat deras motivation att sortera avfall bättre.
  • 61 % rapporterar förbättrad kunskap om hur och var saker ska sorteras.
  • 67 % har gjort förändringar i sitt hushåll för att återvinna mer effektivt eller minska sitt avfall, exempelvis genom noggrannare sortering eller ökad användning av matavfallskvarn.

”Vi är mycket glada över att se de positiva resultaten från Envac ReFlow-projektet i Norra Djurgårdsstaden. Att 8 av 10 användare är nöjda med tjänsten och att över hälften av invånarna i en stadsdel som redan är hållbarhetsprofilerad, uppger att de nu sorterar bättre än tidigare är tydliga tecken på att tekniken gör skillnad. Vi ser också förbättringar i kvaliteten på avfallssorteringen, särskilt vad gäller plastförpackningar och minskat matavfall. Det här visar att vi är på rätt väg mot en mer hållbar avfallshantering och ökad återvinning.” Säger Klas Leksell, Servicechef och ReFlow-ansvarig på Envac Sverige.

Felrapporteringstjänsten via ReFlow och QR-koder uppskattas mycket där 30 % av rapporteringarna sker via appen, medan 70 % sker via QR-koder på sopsugen.

Plockanalyser genomfördes i november 2023 och maj 2024 och visar på tydliga förbättringar i sorteringen av avfall:

  • Felsorterade förpackningar och tidningar i restavfallet har minskat med 19 %, från 1,69 kg per hushåll och vecka till 1,42 kg per hushåll och vecka.
  • Matavfall i plastfraktionen har minskat till en tredjedel, 0,03 kg till 0,01 kg per hushåll och vecka, medan korrekt sorterade plastförpackningar har ökat med 10 %.
  • Returpapper visar en stabil nivå av korrekt sorterat material, med över 90 % rättsortering vid båda provtillfällena.

”Andelen förpackningar och tidningar i restavfallet minskat vilket är en förbättring. Samtidigt har andelen plastförpackningar i fraktionen plastförpackningar ökat och andelen övriga förpackningar minskat. Jag vågar påstå att dessa förändringar är relaterade till varandra och bör ses som ett resultat av förändrat beteendemönster hos invånare.” säger Ina Maslo Vukicevic, VD på Envir, som utfört plockanalyserna.

Resultaten visar att de boende i Norra Djurgårdsstaden har förbättrat sin sortering och att projektets aktiviteter troligen har bidragit till en högre återvinningskvalitet. Detta kan i sin tur leda till minskade utsläpp från sopförbränning och en ökad mängd återvunnet material.

För att säkerställa långsiktiga trender och djupare förståelse för beteendeförändringar kommer fler plockanalyser att genomföras, och en statistisk analys av hushållsspecifika data sammanställs av KTH. Analysen syftar till att fastställa hur ReFlow och andra kommunikationsinsatser har påverkat invånarnas beteende.

Envac ReFlow fortsätter att bidra till en hållbar utveckling och förbättrad avfallshantering i Norra Djurgårdsstaden, och vi ser fram emot att involvera ännu fler hushåll i projektets tredje fas.

För mer information, vänligen kontakta:

Klas Leksell, Servicechef och ReFlow-ansvarig
+46708 17 9400, klas.leksell@envac.se

Kent Norlenius, CTO
+46702 708 828 kent.norlenius@envac.se

Utforska Envac ReFlow

LocalLife är ett svenskt start-up bolag som bygger digitala verktyg för att bättre engagera medborgare i hållbarhetsomställningen.

Läs även mer om projektet hos Stockholm Vatten & Avfall.

Kontakta oss

Vill du veta mera om Envac så fyller du enkelt i formuläret och skickar det. Vi svarar så fort vi bara kan!